Oerwolt monument – Roderwolde

2019 / Transporter Brons / deels verguld, afm. 38x79x230 cm Aangekocht door particulier

In de zomer van 2010, net terug van vakantie uit Frankrijk, werd ik benaderd door mensen van het dorpsbestuur om mee te helpen na te denken over het feit dat, tijdens de landinrichting voor het nieuwe waterbergingsgebied Onlanden er bij graafwerkzaamheden boomstammen bloot kwamen te liggen die wel 12 meter lang waren. Na dendrologisch onderzoek (Universiteit Wageningen) bleek dat dit hout ongeveer 9000 jaar oud te zijn.

Het zien van dat eeuwenoude hout bracht mij de inspiratie om het bos terug te brengen in de vorm van zeven corten-stalen masten met een roestvrijstalen blad in de top. 

Het beeld heeft een fundering nodig, en dat is een betonnen plaat geworden, 50 cm dik en 32 bij 2 meter groot. Daarop staan betonnen pijlers van 60 cm in het vierkant, 80 cm hoog, met zes M40 bouten daarop ter bevestiging van de masten.

De bomen zelf worden weergegeven met zeven tapse buizen (masten) van corten staal waarop de roestvrijstalen bladen zijn gemonteerd.

Dit alles was te plaatsen op de bodem van de toekomstige dijk voor het nieuwe waterbergingsgebied Onlanden. De bedoeling was om de masten 14 meter boven de dijk uit te laten steken, daarom zijn ze 2 meter langer gemaakt. De masten staan in een cirkelboog, suggererend dat ze het oude oerwolt gebied omvatten.

Het landinrichtingsbedrijf heeft in eigen beheer de realisatie tot stand gebracht, en in 2013 is de laatste mast geplaatst en de dijk verder afgewerkt.

Plaatsing van de laatste masten, waar ik zelf bij mocht zijn. Je kunt zien dat de dijkwerkzaamheden nog afgemaakt moeten worden.